Het afhandelen van autoschade na een aanrijding is voor veel mensen lastig. Toch hoeft u er met een beetje geluk zelf weinig voor te doen. De beruchte rompslomp ontstaat meestal pas als er discussie ontstaat over de aansprakelijkheid of als u de schade moet gaan claimen bij de tegenpartij.

 

Voor het kunnen claimen van autoschade is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met Zo-verzekerd om de schade te melden. Je geeft alle gegevens door en stuurt het ingevulde én ondertekende schadeformulier op. Let op: zowel de voorzijde- als de achterzijde dient te worden ingevuld.

Enkele tips:

  • Maak foto’s na het ongeval. Bijvoorbeeld van remsporen die gemaakt zijn.
  • Noteer telefoonnummers van eventuele getuigen.

Deze gegevens zijn van groot belang bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. De verzekeraars bepalen vervolgens onderling wie voor welk deel van de schade aansprakelijk is.

Schade-expert

Voor kleine schades zal de verzekeraar meestal volstaan met een begroting van het garagebedrijf. Maar bij grotere schades (vanaf circa 500 euro) zal uw verzekeraar (of die van de tegenpartij) een schade-expert inschakelen. Wellicht een geruststelling is dat de gespecialiseerde autoschadeherstelbedrijven de verdere afhandeling met de verzekering voor je regelen.

Schadevergoeding

Afhankelijk van uw soort autoverzekering keert de verzekeraar een schadevergoeding aan u uit. De WA- en de WA Beperkt Cascoverzekering keren niet uit bij schade aan uw eigen auto. Alleen als uw auto Volledig Casco (ofwel All-risk) verzekerd is, kunt u op een schadevergoeding rekenen.

Schade claimen op tegenpartij

Als blijkt dat u de schade aan uw auto niet of slechts deels vergoedt krijgt van uw eigen verzekeraar, kunt u een claim indienen bij de voertuigverzekeraar van de tegenpartij. Dat is wettelijk toegestaan, maar u moet dit wel zelf regelen. Meld de schade telefonisch en stuur een kopie van het schadeformulier op.

Hulp in schakelen

Bij aanzienlijke schades is het verstandig om voor het verhalen van de schade op de tegenpartij rechtshulp in te schakelen. Bijvoorbeeld via uw rechtsbijstandverzekering, de rechtshulp van uw pechhulporganisatie of een advocaat. De rechtshulpverlener gaat dan voor u na of de tegenpartij aansprakelijk is en of de schade verhaald kan worden.

TIP: Altijd bij eigen verzekeraar claimen

Het is sowieso slim om de schade bij uw eigen verzekeraar te claimen, ook al is de tegenpartij aansprakelijk. U hebt de vergoeding dan namelijk veel sneller in huis. Als blijkt dat de andere partij aansprakelijk is, kan uw verzekeraar het uitgekeerde bedrag weer verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Ondersteuning Zo-Verzekerd

De medewerkers van Zo-verzekerd kunnen u ondersteunen bij het afhandelen van uw schade en u van advies voorzien.

Download hier uw digitale schadeformulier:

formulier_europees-schadeformulier-auto digitaal invulbaar

Nadat u het formulier heeft ingevuld kunt u deze opslaan en vervolgens via onderstaande optie naar ons uploaden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.